APLICA’T
Ajudem a Prevenir Lesions Infantils a Casa i A Tot arreu
Guia per a la prevenció de lesions infantils

Xics Gastronòmic i la prevenció de lesions infantils

Xics Gastronòmic, sense oblidar el foment de l’alimentació i un estil de vida saludable, té com a objectiu aquest any 2019 disminuir la mortalitat i les minusvalideses que es deriven de la producció de lesions no intencionades (LNI) durant l’etapa infantil (els accidents) mitjançant la construcció d’un entorn segur i saludable al municipi de Castell-Platja d’Aro. 

En aquesta ocasió, hem convidat els divulgadors de Salut Pública de renom, Carlos González, Julio Basulto i Pepe Serrano, per formar part del I Debat de Salut Familiar i Prevenció de Lesions Infantils de la Vall d’Aro. Entre tots volem millorar, potenciar i promoure la salut de tots els infants perquè puguin gaudir d’unes condicions de vida saludables que els preservin la integritat física, psíquica, mental i social.

L’OMS i l’ONU, en la Convenció dels Drets de l’Infant (1989), declaren que tots els infants del món tenen dret a gaudir d’un entorn sense riscos, protegits de les lesions i de la violència.

Per aquesta raó hem redactat aquesta petita guia amb informació fiable i actualitzada, amb el convenciment que el seu coneixement serà de gran utilitat per a totes les famílies.

Guia per a la prevenció de lesions infantils (Índex de continguts)

Mesures preventives generals: DECÀLEG – En cas d’emergència, truca al 112

1.  Vigileu caigudes de trones, canviadors, braços dels cuidadors, cotxets de passeig, etc. Poseu protectors als endolls i tanques a les escales de les cases amb infants petits. Protegeix cantonades de taules i mobles.

2. Tancaments de seguretat per a calaixos i armaris amb productes tòxics, medicaments o eines perilloses. No poseu productes de neteja o altres líquids perillosos en envasos d’aigua, llet o altres tipus de begudes.

3. Procureu que juguin en parcs de jocs ben dissenyats, protegits del trànsit i d’animals perillosos i en la natura, vigileu pous, penya-segats i terraplens.

4. A la cuina, useu els focs del darrere i eviteu cuinar amb infants petits en braços. Proteccions en finestres i balcons i no hi deixeu cadires a prop.

5. No deixeu al seu abast bosses, piles de botó, peces petites de joguines i qualsevol objecte que sigui fàcil ficar-lo a la boca.

6. Poseu-vos sempre el cinturó de seguretat, en el cas dels infants, han de portar sempre un sistema de retenció infantil homologat i adequat al seu pes i alçària. Porteu casc i proteccions quan vagin en bici, patinet o patins.

7. Vigilància efectiva a l’hora del bany a casa, en piscines (sempre amb tanques perimetrals), mar, rius i gorgues.

8. Protecció solar amb gorres, samarretes i cremes adequades i eviteu hores centrals.

9. Ensenyeu a tractar amb els animals de companyia per evitar l’atac de gossos i gats o altres animals.

10. Tot es pot resumir en una frase: NO DEIXEU MAI UN INFANT SOL o sense vigilància. És molt important donar exemple sempre: a l’hora de travessar el carrer, portar cinturó de seguretat, no fer servir el mòbil mentre conduïu, etc.

Tenim 3 tipus de conductes en la prevenció de LESIONS NO INTENCIONADES:

a) Evitables: en edats molt primerenques són necessàries: retireu del seu abast tot el que pugui ser perillós.

b) Prohibitives: quan l’infant és capaç de comprendre que les prohibicions redunden en la protecció de la seva integritat física i mental.

c) Formatives: els pares, els centres escolars, clubs esportius, grups pedagògics de cossos de seguretat: bombers, mossos, policies locals, etc.

Epíleg

L’infant no té coneixements, ni habilitats psicomotores, ni experiència, ni capacitat per entendre el perill de fer algunes activitats i la complexitat de l’entorn. Amb la participació i el suport actiu dels adults, els infants van adquirint consciència del risc i, a la vegada, van assumint, progressivament, l’habilitat per a la prevenció.

Podem concloure aquesta guia amb la reflexió següent: som els models dels nostres infants. Les nostres conductes en la prevenció de Lesions No Intencionades (LNI) són la base per ensenyar als infants que és important no assumir riscos a casa, a l’escola, al carrer o a qualsevol lloc. Per exemple, mai travessem amb el semàfor en vermell ni anem en bici sense casc.

Quan l’infant és petit, que és l’edat de màxima incidència, les normes de prevenció han de dirigir-se a totes les persones que estan al seu càrrec (pares, avis, cangurs, escoles bressol, etc.), ja que per a qualsevol d’elles la responsabilitat és més gran com més petit és l’infant.

És recomanable iniciar les recomanacions de prevenció d’accidents a partir del 6è mes de vida. A poc a poc, a mesura que l’infant vagi creixent i sigui més independent, la responsabilitat va decreixent per als cuidadors i augmentant per a l’infant. En conseqüència, a mesura que l’infant es vagi fent gran haurem de dirigir cap a ell les mesures d’educació. 

El màxim esforç s’ha de dirigir cap a les famílies dels infants en edats compreses entre 1 i 5 anys, ja que aquests són els que més risc corren. El moment més adequat de fer-ho serien les visites pediàtriques que coincideixen amb els controls i les revisions dels programes de l’infant sa.